Веснићева мисија

Сто година од посете српског дипломате и државника Сједињеним Америчким Државама

Након прекоокеанског пута који је трајао тринаест дана, у четвртак, 20. децембра 1917. године у Њујорк је стигла српска ратна мисија коју је предводио српски државник и дипломата Миленко Р. Веснић. Чланове мисије је дочекао српски научник и родољуб Михајло Пупин. Веснић је као искусни дипломата и дугогодишњи краљевски посланик (амбасадор) Србије у Француској на време схватио наступајућу улогу Сједињених Америчких Држава у последњим месецима Првог светског рата и стварању послератног света. На његов предлог, краљевска Влада предвођена Николом Пашићем је донела одлуку да у Америку пошаље мисију са циљем да политичким одлучиоцима у Вашингтону представи националне интересе Србије. Тих дана у Лондону и Вашингтону се спомињала могућност о послератном опстанку Аустро-Угарске монархије – идеја која никако није ишла у прилог тадашњим српским тежњама.

Дан након доласка у Њујорк, српска делегација се упутила у Вашингтон где их је у Белој кући примио председник Вудро Вилсон, окружен најважнијим члановима америчке администрације.

Slika2
Исечак из Вашингтон поста

Цела посета српске делегације Америци је била веома добро медијски пропраћена. Тако је Веснић имао прилику и да буде интервјуисан за новогодишње издање Њујорк тајмса, у којем је говорио о немачком утицају на Октобарску револуцију у Русији. Истог дана у Њујорк тајмсу је објављена и новогодишња телеграм честитка Краља Петра у којој је из „мале државе из угла Европе, која је пролазила кроз очајничку борбу за једнакост држава, послао срчане изразе захвалности.“ На Божић 1918. године, Њујорк тајмс објављује коментар Михајла Пупина у ком српски научник изражава незадовољство говором премијера Уједињеног Краљевства Лојда Џорџа. Месец дана касније, у истом листу, се објављује и ауторски текст Миленка Р. Веснића где описује дугогодишњу немачку агресивну политику и пророчки опомиње савезнике на опасност која прети од прераног успостављања мира са Немачком. Извештаје о посети српске делегације су редовно објављивали и друге угледне америчке новине, попут Вашингтон поста и Вол стрит џурнала.

 

 

wp-1485717290364.png
Исечак из Њујорк Тајмса

 

Познајући амерички друштвени и политички систем, Веснић је разумео да та посета мора укључити и програм који ће подразумевати „политичку и моралну пропаганду у просвећеним круговима, посебно на универзитетима, деловање на Југословене на америчком континенту и изазивање интересовања америчких привредних и финансијских организација за Србију.“ Из тог разлога, прву озбиљну српску дипломатску мисију у Сједињеним Америчким Државама поред Веснића су предводили угледни српски хемичар и први ректор Универзитета у Београду Сима Лозанић и прослављени генерал српске војске Михаило Рашић.

Порeд пријема код председника Вилсона, најзначајнији моменти у току Веснићеве посете су његова обраћања пред Конгресом Сједињених Америчких Држава. Петог јануара 1918. године, Веснић се обратио пред Сенатом Сједињених Америчких Држава. Након што га је америчким сенаторима представио тадашњи потпредседник Томас Р. Маршал, Веснић је одржао државнички говор на изузетном енглеском језику и између осталог изјавио: „Ми верујемо у мир, али исто тако верујемо у правду, правичност и слободу.“ Пар дана касније, а истог дана када ће председник Вилсон пред Конгресом издати чувено саопштење које је постало познато под именом „Четрнаест тачака“, Веснић је говорио пред Представничким домом Сједињених Америчких Држава. Част да говори пред Представничким домом је поред њега до данас имало тек нешто више од 50 светских државника и дипломата, а међу којима и Краљ Петар II у јуну 1942. године.

 

wp-1485717318065.jpg
Табела из извештаја америчког Конгреса

 

Уз догађаје везане за Белу кућу и Конгрес, Веснићева делегација је имала и низ других активности. На Бадњи дан 1918. године, Веснић је са америчким државним секретаром Робертом Лансингом обишао Маунт Вернон, чувено имање Џорџа Вашингтона, где је положио венац на гроб првог америчког председника и говорио о љубави коју српски народ гаји према слободи. Лансинг је том приликом рекао: “победићемо, као што је и Вашингтон победио!“ Уследио је обилазак низа америчких градова , попут Чикага, Кливленда и Сент Луиса, у којима се одвијала већ споменута „политичка и морална пропаганда у просвећеним круговима и деловање на Југословене на америчком континенту.“ Велику улогу је са својим контактима одиграо и Пупин, па је тако српска делегација била примљена код градоначелника Њујорка. Специјалну вечеру у част Веснића је организовао и председник престижног Универзитета Колумбија, Николас Батлер који ће пар година касније добити Нобелову награду за мир. Током боравка у Америци, Веснић је ступио у контакт и са чувеним америчким председником Теодором Рузвелтом који је умро непуних годину дана касније.

 

Исечак из Њујорк Тајмса

 

Истражујући америчке новинске чланке и дипломатске депеше из тог времена, дошао сам до закључка да је готово сигурно реч о најуспешнијој српској мисији од успостављања првих српско-америчких контаката и трговинског уговора из 1881. године, па до данас. Огромну заслугу за тај успех је имао Михајало Пупин, али то никако не умањује људске и професионалне квалитете Миленка Р. Веснића који је одлично разумео америчко друштво и значај тренутка у којем је предводио српску делегацију.

О дипломатским и државничким успесима Миленка Р. Веснића сам први пут имао прилике да слушам на предавањима професора Предрага Симића на Факултету политичких наука у Београду. Веснић је, као и професор Симић, био веома уважаван и цењен у иностранству. Србија је имала срећу да је таква два стручњака и искрене патриоте представљају у Паризу на почетку 20. и током прве деценије 21. века, али и изгубила много њиховим прераним одласком. Миленко Р. Веснић је преминуо у 59-ој години у Паризу у мају 1921. године.  Почива у Алеји великана на Новом гробљу у Београду. 

Једно мишљење на „Веснићева мисија

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s